Біотехнолог – спеціаліст, що займається переробкою біологічної сировини за допомогою мікроорганізмів, культур і клітин рослин і тварин. Використовуючи знання зі сфери біології, генної інженерії, хімії, фізики біотехнологи експериментують, придумуючи нові способи використання мікроорганізмів для вирішення практичних завдань в найрізноманітніших сферах діяльності.
Для прикладу:
Біотехнолог в харчовій промисловості займається розробкою харчових добавок. Саме біотехнологам харчова промисловість зобов’язана винайденням лимонної кислоти, що слугує підкислювачем, консервантом, підсилювачем смаку харчових продуктів, за допомогою плісневих грибів.
В фармацевтичній промисловості біотехнологи займаються створенням біологічно активних добавок та вітамінів.
В сільськогосподарській промисловості – виведенням сортів рослин та порід тварин, стійких до несприятливих кліматичних умов, шкідників і хвороб.
Крім того, результати праці біотехнологів використовуються в захисті навколишнього середовища, наприклад бактерії, здатні перепрацьовувати нафту та знешкоджувати наслідки її впливів, створені саме спеціалістами цієї професії.
– Підприємства фармацевтичної промисловості
– Підприєства харчової промисловості
– Сільськогосподарські підприємства
– Науково-дослідні лабораторії, центри, клініки
– Організації захисту навколишнього середовища